Het nieuwe werken, een zegen of een vloek?

Het nieuwe werken, een zegen of een vloek?

Het nieuwe werken of The New World of Work onstond in 2005 toen Bill Gates een artikel schreef. Hij had het over de mogelijkheden om anders (samen) te werken door optimaal gebruik te maken van ICT, cloud & social media.

Ook in België is het nieuwe werken aan een opmars bezig en biedt het uw onderneming tal van voordelen die we graag op een rij zetten.

Verhoog uw productiviteit

Ikzelf heb ondertussen ervaren dat de vrijheid die je aan je medewerkers geeft om thuis te werken de productiviteit verhoogt. Bovendien lijken onze medewerkers zich loyaler op te stellen doordat ze thuiswerken aanschouwen als een blijk van vertrouwen. Ook ik had in het begin moeite om mensen van thuis uit te laten werken. Zeker bij de opstart van zoiets krijg je het gevoel dat je controle verliest. Maar doordat je medewerkers dat extra stukje vertrouwen geeft zal hun betrokkenheid verhogen. Dit heeft dan weer een positieve invloed op de kwaliteit van het werk.

Maak duidelijke afspraken

‘Het Nieuwe Werken’ is niet voor iedereen mogelijk, maar het is belangrijk hierover een heldere en open communicatie te voeren. Maak duidelijke afspraken en motiveer je mensen met een flexibel uurrooster. Daardoor kunnen ze hun werk en privéleven makkelijker op elkaar afstemmen. Tenslotte beoordelen we hun prestaties en niet hun gewerkte uren. We moeten met z’n allen afstappen van een 9-tot-5-mentaliteit en schakelen naar een betere work-life balance.

Zorg dat iedereen overal kan werken

Thuiswerk verhoogt doorgaans het aantal uren dat de werknemers effectief werken. Volgens onderzoek zou de werknemer pas na 57 uur het gevoel krijgen dat het werk een negatieve invloed heeft op zijn privéleven.

Het is wel zeer belangrijk dat medewerkers van thuis uit even vlot kunnen werken als vanop kantoor. Wanneer dit niet het geval is zal je Shadow-IT creëren waardoor je de controle dreigt te verliezen over data. Lees daarover meer in onze vorige blog rond Shadow IT.

Verhoog dus de arbeidsproductiviteit door handig gebruik te maken van MS Office 365, Azure, Windows 10, Dropbox, tablets & smartphones. Wanneer je in de cloud gaat werken en de juiste tools gebruikt, hebben je mensen, online of offline, altijd toegang tot data en applicaties. Zo zijn ze altijd in staat te werken met de meest recente versies van bestanden en programma’s wanneer ze die nodig hebben. Dat kan vrijwel op elk apparaat.

Microsoft Office 365 biedt bijvoorbeeld nieuwe manieren aan om makkelijker samen te werken. Afstand is geen probleem. Je kunt tegelijk met andere collega’s in realtime samenwerken en dat vanop eender welke locatie. Online vergaderen en agenda’s raadplegen doe je met Office 365 in handomdraai.

Meer doen met minder: dat is de uitdaging vandaag

Het beheren van tijd en geld is vandaag de uitdaging voor je onderneming. Om daarin te slagen moeten je medewerkers over de juiste tools beschikken zodat ze hun taken efficiënter en sneller kunnen uitvoeren. Het gebeurt nog te vaak dat bij de vernieuwing van de IT-infrastructuur de oude opzet gebruikt wordt als referentie. Daarbij wordt te weinig nagedacht over de implementatie van nieuwe technologieën die de efficiëntie verhogen. Het zijn juist die technologieën die het verschil maken en je onderscheiden van je concurrenten.

Wij kunnen u helpen om eender waar en wanneer efficiënt samen te werken