Microsoft Intune: Hoe je je moderne werkplek kan beheren vanuit de cloud

De moderne werkplek implementeren en Microsoft 365 gaan hand in hand. Naast het feit dat je dankzij deze werkplek device-, locatie- en platformonafhankelijk aan de slag kan, vergeten veel bedrijven nog de ingebouwde veiligheidscomponent van Microsoft 365 volledig te benutten. Microsoft Intune zorgt voor zowel een productieve als een veilige werkplek.

Het beheren van de moderne werkplek ‘made easy’

Door te kiezen voor een moderne werkplek geniet je van voordelen zoals mobiliteit, flexibiliteit, onafhankelijkheid en productiviteit. De keerzijde van de medaille? Het garanderen van de veiligheid van deze moderne werkplek.

Doordat medewerkers minder aanwezig zijn op kantoor en iedereen aparte en steeds meer eisen heeft, groeit de complexiteit van het beheer. Iedere gebruiker heeft dan nog eens nood aan andere applicaties en data. De kans wordt dus groter dat er fouten worden gemaakt.

Microsoft Intune helpt bij het vereenvoudigen van het beheer van de moderne werkplek en om alle eisen en complexiteit het hoofd te bieden.

Wat is Microsoft Intune eigenlijk?

Microsoft Intune is een Software-as-a-Service (Saas) binnen het Enterprise Mobility & security deel van Microsoft 365. Deze uitgebreide oplossing helpt je bij het beheren van alle (mobiele) devices en applicaties. Ieder besturingssysteem wordt ondersteund, dus het maakt voor het gebruik van Intune niet uit of je Windows, MacOS, Android of iOS draait op je device.

 

     Wat kan je met Microsoft Intune?

 • volledig in de cloud werken of kiezen voor co-beheer met Configuration Manager. Met Configuration Manager bepaal je van welke workloads je het beheer overschakelt naar Intune. Dit heeft als voordeel dat je een aantal taken lokaal kunt blijven uitvoeren en andere in de cloud met Intune;
 • alle (mobiele) devices beheren die medewerkers gebruiken om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens;
 • de mobiele applicaties beheren die medewerkers gebruiken om hun dagelijkse werk te kunnen uitvoeren;
 • applicaties op apparaten implementeren en verifiëren, zowel on-premises als mobiel;
 • de bedrijfsinformatie beschermen door de manier te bepalen waarop medewerkers gegevens kunnen openen en delen;
 • regels instellen en instellingen configureren voor persoonlijke apparaten en apparaten die eigendom zijn van de organisatie;
 • al je applicaties en apparaten laten voldoen aan de beveiligingsvereisten van je organisatie.

MS Intune praktisch

Je beheert apparaten op de manier die het beste past binnen jouw organisatie. Zo wil je waarschijnlijk het volledige beheer hebben op de apparaten die eigendom zijn van de organisatie. In dat geval worden zowel apparaten als gebruikers ingeschreven bij Intune. Iedere gebruiker ontvangt vervolgens jouw regels en instellingen via beleid dat is geconfigureerd in Intune. Denk hierbij aan vereisten voor wachtwoorden, pincodes, beveiliging tegen bedreigingen instellen en een VPN-verbinding maken.

Bij gebruik van persoonlijke apparaten of BYOD’s zullen gebruikers vermoedelijk niet staan te springen om het volledig beheer in handen te geven van hun organisatiebeheerders. Gebruikers kunnen in dat geval kiezen of ze hun apparaten inschrijven om volledige toegang te krijgen tot de organisatieresources of om alleen toegang te krijgen tot e-mail en/of Microsoft Teams. Dan kun je in dat laatste geval app-beveiligingsbeleid inzetten aan de hand van Multi-Factor Authentication (MFA).

Eenmaal de devices opgenomen zijn en beheerd worden in Microsoft Intune, dan kan je:

 • apparaten configureren zodat ze voldoen aan jouw beveiligings- en statusstandaarden;
 • organisatiegegevens van een apparaat op afstand verwijderen of blokkeren in geval van verlies of diefstal of als het apparaat niet meer wordt gebruikt;
 • zien welke apparaten zijn ingeschreven en welke apparaten toegang hebben tot organisatieresources;
 • rapporten bekijken waarin wordt weergegeven welke gebruikers en apparaten wel en niet voldoen aan het beleid;

Hoe stel ik bedrijfsapplicaties beschikbaar?

Bedrijfsapplicaties kun je beschikbaar stellen via de Intune company portal app. Dit portal is te vergelijken met een app store van jouw organisatie waar gebruikers applicaties kunnen kiezen, installeren en gebruiken. Daarnaast kun je via de company portal apparaten registeren, opnieuw instellen en ontkoppelen en (selectieve) toegang tot bedrijfsgegevens verlenen.

Alles bij elkaar opgeteld krijgen IT-beheerders weer de ruimte om zich te focussen op de eindgebruikers en hoeft er niet voor elke uitzondering een oplossing te worden bedacht.