Moet u overschakelen naar de cloud of niet?

Moet u overschakelen naar de cloud of niet?

“Schakel ik niet beter over naar de cloud?” “Is de cloud veiliger?” Het zijn vragen die we dagelijks van onze klanten krijgen. Een pasklaar antwoord kunnen we hier helaas niet op geven. Alles hangt namelijk af van welke toepassingen u wenst te gebruiken. We maken u wegwijs in wat de cloud precies is en of het ook voor u interessant kan zijn.

Wat is de cloud eigenlijk?

Er zijn drie soorten cloud: private cloud, public cloud en hybrid cloud. In een private cloud kiest u voor een eigen server in een datacenter. Die hoeft u niet met anderen te delen en wordt volledig op maat samengesteld. Ook de capaciteit van de server wordt aangepast aan de noden van uw bedrijf.

In de public cloud kiest u voor een server in een datacenter die u deelt met anderen. Het voordeel is dat u hier alleen betaalt voor de services die u ook effectief gebruikt. Via software-as-a-service, kortom SaaS, hoeft u ook niet langer software aan te schaffen, maar sluit u contracten per maand per gebruiker. De beheerder van het datacenter zorgt er wel voor dat alle software prima werkt en up-to-date wordt gehouden. Plots meer of minder ruimte nodig? In enkele minuten tijd wordt dit aangepast.

Een hybrid cloud combineert de voordelen van een private en een public cloud. Sommige applicaties draaien dan in een private cloud en andere in een public cloud, zonder dat u het verschil merkt. Dat kan eventueel ook in combinatie met on-premise infrastructuur (een server die bij u ter plaatse opgesteld staat, dus). Zo beslist u zelf welke applicaties en workloads u laat draaien in welke omgeving.

Factoren om rekening mee te houden

Welk type cloud het beste past voor uw organisatie hangt in grote mate af van uw noden. Gebruikt u bijvoorbeeld voornamelijk grafische applicaties, dan is het geen goed idee om over te schakelen naar de cloud. Beschikt u over een zwakke internetverbinding? Ook dan zullen we aanraden om eerst dat probleem uit de weg te ruimen alvorens u overschakelt naar cloud. Het hangt dus allemaal af van factoren die voor elke kmo verschillend zijn. Eens die noden in kaart gebracht zijn, kunnen we bepalen welk type cloud bij uw bedrijf past.

Waarom cloud ook voor uw bedrijf interessant is

Onafhankelijk van uw bedrijfsspecifieke noden zullen we in vele gevallen de cloud aanraden. Het biedt namelijk veel voordelen. De cloud is altijd beschikbaar, flexibel, schaalbaar, veilig en u kunt overal aan de slag waar u een internetconnectie vindt. Bovendien verdwijnen verborgen kosten voor back-ups en onderhoud, die u namelijk zelf niet meer hoeft bij te houden. Tot slot betaalt u naargelang uw gebruik.

Kiezen voor de cloud is kiezen voor flexibiliteit, continuïteit en vooral ook gemoedsrust. Bij Smartsys kijken we dan ook graag naar uw IT-omgeving om een cloudoplossing op maat te ontwikkelen. Bekijk hier het voorbeeld van een tevreden klant.

Bent u klaar voor de cloud?