Wat is Azure Virtual Desktop?

Door: Ben Van Geet

Eenvoudiger IT-beheer, van overal aan uw vertrouwde computer-setup kunnen, … Virtuele desktops hebben heel wat pluspunten. Daarom lanceerde Microsoft in 2019 Azure Virtual Desktop (AVD), toen nog Windows Virtual Desktop genoemd. Deze tool zorgt dat uw toepassingen niet meer draaien op uw eigen laptop maar wel in de cloud. Daar is op zich niks nieuws aan, maar AVD is anders dan de anderen. De dienst is namelijk direct in Microsoft Azure gebouwd en dat zorgt voor heel wat voordelen. In deze blogpost kijken we hoe Azure Virtual Desktop werkt en ontdekt u de mogelijkheden én voordelen voor uw onderneming.

Wat is een virtuele desktop?

First things first, wat ís zo’n virtuele desktop nu precies? Zoals de naam doet vermoeden, maakt zulke software uw computer virtueel. Dat wil zeggen dat de toepassingen – tot zelfs Windows toe – die op uw pc lijken te draaien, dat eigenlijk niet doen. Al uw programma’s, documenten en ook uw besturingssysteem staan niet lokaal geïnstalleerd of opgeslagen, maar op een centrale server in de publieke cloud. Of in het geval van Azure Virtual Desktop op de Azure-cloud. Uw laptop of desktop-pc dienen louter als een soort venster naar uw eigenlijke computer in de cloud. Via uw toestel meldt u zich aan bij een server op afstand, die uw gekende bureaublad en alle toepassingen toont op uw apparaat.

Het voordeel van een virtuele desktop

Het grote pluspunt van moderne desktopvirtualisatiesystemen is dat ze werknemers flexibiliteit bieden. Ze kunnen namelijk steeds hun applicaties gebruiken vanop elk toestel naar keuze. Ze hoeven zich gewoon in te loggen via de software. Voor de IT-afdeling is met name de centrale beveiliging en het beheer van data en applicaties eenvoudiger.

Twee soorten desktops

Afhankelijk van de noden van uw medewerkers zijn er twee soorten virtuele desktops die u kan aanbieden.

  • Persistente desktop: elke gebruiker krijgt een unieke virtuele pc in de cloud. Die kan worden aangepast aan zijn of haar persoonlijke voorkeuren met eigen applicaties, snelkoppelingen op het bureaublad, instellingen en meer. Persistent betekent in dit geval dat uw persoonlijke virtuele pc blijft bestaan met de instellingen die u kiest en niet wordt gedeeld met anderen.
  • Niet-persistente desktop: in deze configuratie hebben gebruikers toegang tot een pool van uniforme virtuele pc’s om taken uit te voeren. Deze niet-persistente desktops worden na elk gebruik teruggezet naar hun oorspronkelijke configuratie. Tijdens het werk kunt u dus wel instellingen wijzigen, maar wanneer u zich bijvoorbeeld afmeldt op de virtuele pc, wordt alles terug naar de standaard instellingen gereset.

Waarom Azure Virtual Desktop?

In het begin hintten we al dat Azure Virtual Desktop (AVD) door zijn diepe integratie met Azure een voetje voor heeft op andere gelijkaardige tools. Dat komt omdat door de setup binnen de Azure-cloud, AVD een aantal unieke functionaliteiten heeft:

  • Steeds de laatste functionaliteiten van Windows 10: Met Azure Virtual Desktop draait u Windows 10, ook een Microsoft-product, in de cloud. AVD werkt uw besturingssysteem continu en vanzelf bij. Bovendien gaf Microsoft aan dat het Windows 10 binnen deze virtuele desktop wil blijven ondersteunen. Zo hebben medewerkers en beheerders steeds toegang tot alle nieuwe functionaliteiten zonder veel moeite.
  • Multisessie-desktops: Azure Virtual desktop laat u toe om met één licentie verschillende identieke virtuele Windows 10-desktops tegelijkertijd ter beschikking te stellen voor uw gebruikers. In de achtergrond hebt u zo veel minder virtuele machines nodig. Door bestaande ‘per-user’ Windows-licenties te gebruiken bespaart u ook op de kosten.
  • Integratie: Azure Virtual Desktop integreert perfect met de andere Microsoft-technologieën zoals Windows 10 en Office 365. Zo hoeft u bijvoorbeeld dankzij ‘single sign-on’ (SSO) maar één keer in te loggen om overal toegang toe te krijgen.
  • Ondersteuning voor Windows 7: Heel wat organisaties gebruiken nog applicaties die ze ontwikkelden voor Windows 7 en die ze niet meteen naar de cloud kunnen overzetten. Binnen Azure Virtual Desktop is er nog steeds ondersteuning voor deze Windows-versie. Zo kan u deze applicaties veilig blijven gebruiken en tot op bepaalde hoogte in de cloud draaien.

Samengevat is Azure Virtual Desktop de enige virtuele desktop die én Windows 10-multisessie biedt én geoptimaliseerd is voor Microsoft 365-apps zoals Word en OneDrive. U kan op een eenvoudige manier en op enkele minuten tijd uw Windows-bureaubladen en applicaties via Azure installeren en aanpassen. De ingebakken beveiliging van de Microsoft-cloud krijgt u er zo bovenop.

Is er een verschil met RDS of Citrix?

Azure Virtual Desktop is gebouwd rond het Windows-besturingssysteem met Windows 10 als meest recente versie. RDS, wat staat voor Remote Desktop Session, daarentegen is een algemene tool waarbij de gebruiker een virtuele desktop van gelijk welk besturingssysteem kan openen. Citrix zorgt voor een laag bovenop RDS die zorgt voor snelheid, uitbreidbaarheid en optimalisatie van het beheer. RDS-sessies kan u opstarten vanaf een eigen lokale server, servers in een datacenter of in Azure. Daartegenover is AVD enkel in Azure beschikbaar.

Kostenefficiëntie

AVD maakt efficiënter gebruik van uw middelen. Remote Desktop Session, gehost in de Azure-cloud, verbruikt meer rekenkracht en geheugen om hetzelfde te doen. Aangezien de cloud veelal op verbruik wordt gefactureerd, zult u het prijskaartje zien stijgen. Ook het uitrollen van een RDS-omgeving is complexer en kost meer tijd. Het gevolg hiervan is dat u met Azure Virtual Desktop een lagere verbruiks- en implementatieprijs per gebruiker heeft.

Ook de licentiekosten zijn verschillend. Voor RDS hebt u voor iedere gebruiker een zogenaamde ‘RDS User CAL’ nodig. Zelfs wanneer u Remote Desktop Sessions gebruikt in combinatie met Citrix – wat toch aan te raden is – is deze aankoop nodig. Bovendien betaalt u nog eens de prijs van individuele Citrix-licenties er bovenop. In het AVD-scenario vallen deze User CAL’s vaak weg omdat ze inbegrepen zijn in sommige Office 365-abonnementen. Daar bijkomend gebruiken veel bedrijven dit type abonnementen al.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

Waarom zou u überhaupt kiezen voor een virtuele desktop met AVD? Wel, omdat er heel wat voordelen aan verbonden zijn voor uw bedrijf:

  • Op elk toestel: u kan werken op elk toestel. Het enige wat u nodig hebt is een internetverbinding.
  • Altijd beschikbaar: u hebt vanop elk toestel altijd uw besturingssysteem en al uw applicaties tot uw beschikking. Uw laptop kapot? Dan werkt u naadloos verder op een ander toestel zoals u dat gewend bent.
  • Up-to-date: dankzij automatische updates werkt u steeds met de laatste versie van het besturingssysteem en applicaties.
  • Prijskaartje: Dankzij een snelle up- en downscaling betaalt u enkel voor wat u gebruikt.
  • Perfect beveiligd: uw virtuele desktop is beter beveiligd dan een gewoon toestel, dankzij de ingebouwde beveiliging van Azure.

 

Wilt u zelf aan de slag met Azure Virtual Desktop? Vraag dan uw gratis Proof-of-Concept (PoC) nu aan. We zetten uw virtuele desktops op zodat u snel zelf de voordelen kan ervaren.