Zes mythes over de cloud weerlegd

Zes mythes over de cloud weerlegd

De afgelopen jaren is het technologiegebruik in bedrijven sterk veranderd onder invloed van de cloud. Cloud computing is uitgegroeid tot een gemakkelijke, mobiele en flexibele manier om te kunnen werken. Dankzij de continue synchronisatie van de cloud, beschikken werknemers immers altijd over up-to-date gegevens. Het loont dus zeker de moeite voor bedrijven om de overstap te wagen. Toch zijn er nog heel wat misverstanden rond de cloud. Wij pikten er alvast zes mythes uit die we voorgoed de wereld willen uit helpen.

1. Het gaat puur om technologie

Om met uw bedrijf succesvol over te stappen naar de cloud, is het belangrijk om te weten welke soort cloud het meest geschikt is. Deze beslissing heeft een impact op uw volledige organisatie. U kiest in de eerste plaats inderdaad voor een innovatieve technologie, maar daarnaast kiest u ook voor wijzigingen in uw bedrijf. Bepaal vooraf uw strategische doelstellingen en welke voordelen u als bedrijf wilt behalen door over te stappen naar de cloud. Elke oplossing is immers anders. Het is dus belangrijk om naar uw eigen behoeftes en doelstellingen te kijken en op basis daarvan een cloud-systeem te kiezen.

2. Cloud is onveilig

Heel wat bedrijven stellen de overstap naar de cloud uit omdat ze bang zijn dat hun gegevens niet goed beveiligd zijn. Maar die veiligheid hangt grotendeels van uzelf af. Net zoals u kunt kiezen met welk alarmsysteem u uw huis beveiligt, kunt u zelf uw cloudprovider kiezen. Gegevensbeveiliging is dan ook erg belangrijk voor cloudproviders. Indien zij er niet in slagen om uw gegevens goed af te dekken, betekent dat tegelijk ook het einde voor hun bedrijf. Cloudproviders zullen er dan ook alles aan doen om uw gegevens te beschermen. Vaak uit zich dat dan ook in uiterst strenge veiligheidsmaatregelen. Er worden heel regelmatig back-ups gemaakt, de gegevens staan opgeslagen in verschillende datacenters en er zijn maatregelen tegen brand of stroompannes. Als het op veiligheid aankomt, kunt u dus op uw beide oren slapen.

3. Cloud is alles of niets

Een overstap naar de cloud betekent niet dat u meteen alles in de cloud moet zetten. Het is mogelijk om alles in de cloud te plaatsen maar u kunt ook kiezen voor een hybride omgeving. Wanneer u hiervoor kiest, verloopt heel wat via de cloud, maar draait er ook nog steeds software op uw eigen servers. In dat geval zijn beide systemen natuurlijk op elkaar afgestemd zodat u met een gerust hart aan de slag kunt. Bij Smartsys raden we vaak een hybride oplossing aan. Op die manier kunnen we dat deel van uw IT naar de cloud verhuizen waarmee u de meeste voordelen kunt behalen.

4. De cloud zorgt meteen voor kostenbesparing

Een migratie van de cloud zal niet meteen resulteren in een kostenverlaging, in tegenstelling tot wat heel wat bedrijven geloven. Dat is mogelijk, maar staar u vooral niet blind op het kostenplaatje. De kostenverlaging dankzij een migratie naar de cloud is sterk afhankelijk van organisatie tot organisatie. Voor het ene bedrijf resulteert een overstap naar de cloud niet meteen in een kostenbesparing maar wel in een betere service. Andere bedrijven zien de tijd die ze spenderen aan het upgraden en onderhouden van software en hardware dalen dankzij de cloud. Als u de kostenbesparing van cloud computing wil evalueren, dan doet u dat best op lange termijn en moet u het volledige plaatje bekijken.

5. De cloud maakt IT’ers overbodig

Upgrades, onderhoud, servers die falen, bestanden die u niet terugvindt? Dat behoort allemaal tot het verleden. Wordt mijn IT-afdeling dan overbodig? Neen. Migreren naar de cloud maakt hun werk net een pak interessanter. Nu kunnen ze eindelijk hun energie richten op waarvoor u hen in de eerste plaats hebt aangenomen: oplossingen ontwikkelen die beantwoorden aan uw noden als bedrijf.

6. Cloud is Software-as-a-Service

Software-as-a-service is natuurlijk de meest zichtbare verandering van de cloud. Maar ze biedt ook mogelijkheden op andere gebieden zoals mobiel en thuiswerken. Zo kunt u bijvoorbeeld relatief snel beginnen met e-commerce via de cloud. Vaak bieden cloudproviders ook specifieke toepassingen aan die voor bedrijven belangrijk kunnen zijn en toegevoegde waarde bieden.

Benieuwd hoe we onze klanten adviseren als ze vragen hebben over de cloud? Bekijk dan hier het voorbeeld van FACE. Zij besloten om met Smartsys naar de cloud te gaan en daar hebben ze allerminst spijt van.

Bent u klaar voor de cloud?