Doe eens een IT-audit

Doe eens een IT-audit

Door: Ben Van Geet

Soms is het goed om even afstand te nemen en met een objectieve blik te kijken naar de werking van uw organisatie. Kan u die optimaliseren en zijn er tendensen in de markt die nuttig zijn voor u? Dat geldt zeker voor uw IT, voor veel bedrijven toch één van de belangrijkste onderdelen om goed te functioneren. Haalt u het maximum uit uw IT? Hoe kan technologie u helpen betere bedrijfsprestaties neer te zetten? Een audit van uw technologisch landschap beantwoordt deze vragen en meer in een oogwenk.

Wanneer is een audit interessant voor u?

Een audit kan u helpen op drie verschillende momenten: wanneer u wil optimaliseren of kijken naar de mogelijkheden, wanneer u uw IT grondig wil herzien en wanneer u een kleiner IT-project op start.

  1. U wil optimaliseren. Voelt u dat uw IT wel beter kan? Dan kan u op gelijk welk moment een audit laten uitvoeren om te controleren of uw huidige omgeving nog op een goede en veilige manier functioneert. Maar ook om te kijken waar het beter kan. Gebruikt u de tools die uw het best ondersteunen? Is uw omgeving wel écht juist geconfigureerd? Zijn er quick-wins die uw IT verder optimaliseren?
  2. U wilt uw IT grondig herzien. Het ideale moment om een audit te laten uitvoeren is voordat u grote veranderingen uitvoert. U wilt bijvoorbeeld het beheer van uw ICT uitbesteden aan een externe partij. Dan is audit vaak een goede start. Hierdoor krijgen u en uw partner een duidelijk beeld over de omgeving en het gebruik hiervan. Zo stemt u het voorstel en de werkwijze beter af op uw interne processen.
  3. Voor elk IT-project. Punt twee telt eigenlijk ook voor gelijk welk kleinschalig project dat u opstart. Om onaangename verrassingen te vermijden en een vlotte doorlooptijd te hebben met minimale onderbrekingen, is een audit onmisbaar.

Wat is een IT-audit?

Een audit biedt u inzicht en controle over uw omgeving. Het laat u op een duidelijke manier zien hoe uw IT is ingericht, welke verbeterpunten er zijn en hoe uw onderneming kan evolueren. Een audit kan voor heel uw omgeving worden uitgevoerd, voornamelijk bij grootschalige projecten. Of voor een specifiek deelgebied zoals bijvoorbeeld de security van uw IT-omgeving of de back-upsystemen van uw organisatie. Een toegespitste audit is ideaal voor projecten met een beperkte focus.

Welke vragen beantwoordt een audit zoal?

Een audit wordt steeds uitgevoerd door een ervaren consultant en biedt u een antwoord op de volgende veelgestelde vragen over vier belangrijke onderwerpen:

  • Security: is mijn omgeving op een veilige manier ingericht? Wat als er een incident is? Welke mechanismen beschermen me dan en hoe snel kan ik terug aan de slag?
  • Productiviteit en continuïteit: is mijn omgeving goed opgezet om optimaal te werken? Is wat we nu gebruiken efficiënt en klaar voor de toekomst? Wat kan ik doen om de werking te verbeteren voor mijn eindgebruikers?
  • Remote werken: kunnen mijn medewerkers vlot van thuis uit werken zonder dat mijn data te grabbel wordt gegooid?
  • Compliance en kosten: Heeft u voldoende licenties voor de IT die u gebruikt? Worden de versies van mijn software nog ondersteund? Betaal ik voor licenties of abonnementen die ik eigenlijk niet nodig heb? Gebruik ik de juiste licenties om kostenefficiënt te zijn?

Hoe gaat een audit in z’n werk?

Tijdens een audit doorloopt telkens u een aantal stappen om tot het finale rapport te komen.

  1. Stap 1 is een uitgebreide inventarisatie van uw omgeving. Wat gebruikt u? Wat is er geïnstalleerd op uw toestellen? Hoe ziet uw ICT-landschap eruit?
  2. In stap 2 zal een consultant deze gegevens analyseren en overzichtelijk maken. We kijken naar performantie, beveiliging en functionaliteit van uw ICT of een deelgebied hiervan.
  3. Stap 3 is het uitschrijven van een duidelijk rapport. Hierin geven we de huidige omgeving weer en formuleren we adviezen  om deze te optimaliseren. Dit kunnen quick-wins zijn voor de korte termijn en een mogelijke roadmap voor de toekomst.
  4. De laatste stap is de bespreking van deze audit en de bevindingen. U ontvangt een auditrapport en presentatie, inclusief een aantal aanbevelingen waarmee u direct aan de slag kan.

Wat is het voordeel om een audit te laten uitvoeren?

Kort samengevat: kennis van uw omgeving. In het beste geval krijgt u een onafhankelijke bevestiging dat uw ICT goed is ingeregeld. In het slechtste geval is er werk aan de winkel om uw omgeving in orde te brengen of toekomstgerichter te maken. Maar ook dat is eigenlijk goed nieuws, want dan weet u tenminste waar u aan toe bent.

In onderstaande testimonial laten we SAS Coffee aan het woord. Om te kijken of hun infrastructuur klaar was voor de implementatie van nieuwe ERP-software, vroegen zij aan Smartsys om een audit uit te voeren. De resultaten daarvan en het bijkomend oplossen van de pijnpunten bezorgde de koffiebranderij gegarandeerde bedrijfscontinuïteit.

Interesse om een audit van uw ICT-omgeving te laten uitvoeren ? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.