IT-problemen voorkomen door uw systemen te monitoren

IT-problemen voorkomen door uw systemen te monitoren

Noodgedwongen niet kunnen werken omdat uw IT-systeem het niet doet terwijl u net een belangrijke deadline moet halen: veel frustrerender wordt het niet. Hoe kunt u dat voorkomen? Heel eenvoudig: installeer een betrouwbare tool die uw IT-omgeving constant monitort.

Voorkom IT-problemen

Harde schijven lopen vol zonder dat u het beseft, servers krijgen plots te warm, back-ups falen onverwacht of het besturingssysteem wil niet updaten. Het zijn allemaal frequent voorkomende problemen die de vlotte werking van uw bedrijf verstoren. U kunt het nochtans voorkomen door uw IT-omgeving permanent automatisch op te volgen met een monitoringtool. Zowel servers, pc’s, netwerkapparatuur als firewalls kunt u monitoren. Op die manier krijgt u meteen een melding wanneer een van bovenstaande problemen zich dreigt voor te doen.

Gratis of betalend?

Er zijn verschillende tools beschikbaar op de markt, zowel gratis als betalend. Wij verkiezen de betalende N-Able monitoring tool van SolarWinds die we in de cloud kunnen hosten. Via een klein stukje software op uw apparaten volgen we zo uw IT-omgeving op. In vergelijking met een gratis tool zijn het vooral de service en de support die een meerwaarde bieden, wat toch wel belangrijk is als u problemen ondervindt.

Naast de pure monitoring kunt u met betalende toepassingen vaak ook repetitieve taken automatisch en gecontroleerd uitvoeren op momenten waarop er geen of nauwelijks activiteit is in uw onderneming. Hierdoor hoeft u zich zelden nog zorgen te maken over uw IT-systemen.

Heb ik het echt nodig en installeer ik het niet beter zelf?

“Maar wij hebben zo geen monitoringtool nodig want we hebben een eigen IT-afdeling”, horen we u al reageren. Niets is minder waar. Uw IT-medewerkers kunnen onmogelijk alle parameters permanent opvolgen en evalueren. Het loont dus zeker de moeite ook proactief te monitoren.

U hoeft de tool ook niet zelf te installeren. In veel gevallen kunt u een beroep doen op een gehost model door uw IT-provider. Dankzij het schaalvoordeel haalt u de software bovendien goedkoper in huis.