Wanneer moet ik mijn laptop vervangen door een nieuwe?

Wanneer moet ik mijn laptop vervangen door een nieuwe?

Sommigen vervangen hun laptop pas als er rook begint uit te komen, anderen vervangen hem bij wijze van spreken nog voordat hij uitgepakt is. Wat doet u het best? Proactief vervangen of toch voor een reparatie gaan?

Gemiddelde levensduur van drie jaar

Wanneer is uw laptop versleten? Op zich een eenvoudige vraag: op het moment dat het toestel niet meer naar behoren functioneert of hardwareproblemen vertoont, natuurlijk. Gemiddeld gesproken zien we dat de levensduur van een laptop circa drie jaar bedraagt. Rond die periode beginnen de stabiliteit en de prestaties er meestal flink op achteruit te gaan. Ook de batterijen gaan vanaf dan een heel stuk minder lang mee.

Proactief vervangen of herstellen?

Maar is het wel een goed idee om zolang te wachten? Als u beslist om uw toestel proactief te vervangen, gaan er alleszins geen data verloren die op de harde schijf zijn blijven staan. U hoeft ook niet aan de slag met een vervangtoestel nadat uw oude laptop gecrasht is. Proactief vervangen lijkt dus geen slecht idee, zeker omdat het heel moeilijk is om te voorspellen wanneer de hardware het definitief zal begeven.

“Is een reparatie niet voordeliger dan het toestel vervangen?”, vraagt men ons vaak. Veel hangt af van het probleem dat zich voordoet. Is het probleem duidelijk aan te wijzen of is er meer aan de hand? Indien het probleem niet meteen duidelijk is, raden we aan over te gaan tot de aankoop van een nieuwe laptop. Is dat wel het geval, dan kan een reparatie wel degelijk redding bieden. In elk geval raden wij u af om een reparatie uit te voeren als de prijs hoger ligt dan een derde van de initiële aankoopprijs.

Koop een laptop die aan uw behoeftes voldoet

Het tijdstip waarop u een laptop moet vervangen is geen exacte wetenschap, maar een kwestie van aanvoelen. Merkt u dat uw laptop steeds minder goed presteert zonder dat er een duidelijk aanwijsbaar probleem is? Dan is het geen slecht idee om het toestel te vervangen.

Bij de aankoop van een nieuwe laptop moet u zorgvuldig afwegen waarvoor u het toestel wenst te gebruiken. Bent u iemand die veel reist, dan kiest u bijvoorbeeld beter voor een compact model met een lange accuduur. Zit u elke dag voor uw laptop aan uw bureau, dan is het beter om voor sterke prestaties en een groot scherm te kiezen. In dat geval is compactheid van ondergeschikt belang. Kies dus voor een laptop die aan uw noden voldoet.