Welke laptop past het best bij jou?

Welke laptop past het best bij jou?

Door: Ben Van Geet

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Dan heb je ongetwijfeld al gemerkt dat er een erg ruim aanbod is en je uit allerlei maten en vormen kunt kiezen.

Een ultrabook, een 2-in-1, een detachable, een mobile workstation, een gaming laptop, een netbook of een gewone standaard notebook, … Hoe weet je welk type laptop voor jou het meest geschikt is ?

Deze blog dient als leidraad om jouw keuze een pak makkelijker te maken. Want vergeet niet, een laptop is een toestel dat je niet iedere dag koopt, maar wel bijna iedere dag gebruikt.

De specificaties van de laptop

Laten we starten onder de motorkap en meteen de belangrijkste vraag op tafel gooien: Wat ga je met je laptop doen?

Ga je vooral surfen op het internet en de standaard kantoortoepassingen gebruiken, dan volstaat een laptop met een Core i5-processor. 8GB geheugen en een grafische kaart van Intel.

Zoek je een toestel om foto’s of video’s te bewerken? Dan zijn een krachtige processor, veel geheugen en een goede grafische kaart onontbeerlijk. Vergeet zeker ook het scherm niet. Hoe hoger de resolutie, hoe beter het beeld.

Wil je 3D renderen of gamen, dan is er afhankelijk van de gebruikte software een specifieke grafische kaart nodig.

Ongeacht het type, adviseren we sowieso een SSD harde schijf en minimaal een full HD-scherm. Ga je de laptop gebruiken in combinatie met een docking en monitor? Dan is een USB-C handig. Hierdoor kan je de laptop verbinden met slechts één kabel. Dit voor zowel beeld, netwerk, usb-poorten en stroom.

In de tabel hieronder vatten we het even samen:

Het besturingssysteem

Ga je Windows 10 gebruiken? Of kies je voor MacOS, Chrome OS of Linux? Afhankelijk van het besturingssysteem dat je verkiest, worden de opties beperkt. Denk maar aan MacOS dat enkel op Apple-toestellen werkt.

De vorm

Ben je vaak onderweg? Ga je het toestel gebruiken op plekken zonder stroomvoorziening? Of zonder wifi? Dan kies je het best voor een toestel dat niet al te veel weegt met een performante batterij.

Ga je de laptop vooral op kantoor gebruiken of in je home office? Opteer dan voor een standaard notebook met een voldoende groot scherm en een comfortabel keyboard.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de verschillende types:

De looks

Het oog wil ook wat. Buiten de specificaties en de vorm, zijn er ook nog de ‘looks’ van het toestel. Misschien maakt het voor jou niet uit, maar het is al een tijdje niet meer alleen Apple die een patent heeft op een mooi design.

Bijna iedere fabrikant heeft modellen met een afwerking in aluminium of in een frisse kleur.

De prijs

Notebooks zijn er in alle soorten en maten, dat geldt ook voor de aankoopprijs. De specificaties, de vorm en het design, hebben een impact op de prijs.

Belangrijk om mee te nemen in de vergelijking is de fabrieksgarantie op het toestel of de prijs om dit uit te breiden. Er bestaan verschillende soorten van support, van ophalen en terugbrengen tot herstelling op uw locatie.

Nog een aantal algemene tips bij het kiezen van een laptop

Als je veel met cijfers werkt en niet altijd een extern keyboard kan gebruiken, is een ingebouwd numeriek keypad ontzettend handig.

Werk je soms in slecht verlichte ruimtes? Kies dan een verlicht keyboard.

Hou je ervan om notities te maken op je notebook, dan is een model met touch screen en een pen ideaal.

Ga je voor een Windows 10 toestel? Dan heb je de keuze uit een Home- of een Pro-versie. Deze laatste biedt in een bedrijfsomgeving meer functionaliteit en veiligheid.

Zoals eerder vermeld, een USB-C poort waarmee je de laptop kan opladen is zeker nuttig. In een kantoor met flexplekken, kan je op deze manier gebruikmaken van allemaal dezelfde docking stations zonder een wirwar van verschillende kabels nodig te hebben.

Samengevat, stel jezelf de volgende vragen en ga op basis hiervan op zoek naar de perfecte match:

  1. Wat ga ik doen met de laptop?
  2. Welk besturingssysteem wil ik gebruiken?
  3. Welke vorm is voor mij het meest geschikt?
  4. Hoe wil ik dat mijn laptop eruitziet?
  5. Welke extra opties zijn voor mij handig?

Wil je een nieuwe laptop aankopen? Dan kan je ons natuurlijk altijd contacteren voor het toestel dat het meest bij jou past.