Thuiswerken, hoe pakt u dat best aan?

Nu het Coronavirus hard toeslaat, krijgen we heel wat vragen van bedrijven over hoe ze thuiswerk mogelijk kunnen maken. Gezien de omstandigheden, kunnen we thuiswerken alleen maar aanmoedigen. Toch brengt dat heel wat zorgen met zich mee voor bedrijfsleiders. Wat met de productiviteit? Hoe kunnen we samenwerken? Verlies ik de controle nu niet helemaal? In deze blog geven we u alvast enkele tips die u kunnen helpen om het thuiswerken efficiënt te laten verlopen.

Maak u geen zorgen over productiviteit

Ikzelf heb ondertussen ervaren dat de vrijheid die je aan je medewerkers geeft om thuis te werken de productiviteit verhoogt. Bovendien lijken onze medewerkers zich loyaler op te stellen doordat ze thuiswerken aanschouwen als een blijk van vertrouwen. Ook ik had in het begin moeite om mensen van thuis uit te laten werken. Zeker bij de opstart van zoiets krijg je het gevoel dat je controle verliest. Maar doordat je medewerkers dat extra stukje vertrouwen geeft, zal hun betrokkenheid verhogen. Dit heeft dan weer een positieve invloed op de kwaliteit van het werk. Tenslotte beoordelen we hun prestaties en niet hun gewerkte uren.

Maak duidelijke afspraken

Thuiswerken is niet voor iedereen mogelijk, maar het is belangrijk hierover een heldere en open communicatie te voeren. Maak duidelijke afspraken en motiveer je mensen om zich hieraan te houden. Als er duidelijke afspraken zijn over wat mag en wat niet mag, dan zult u zien dat uw werknemers zich hieraan zullen houden. Wie er toch de kantjes af loopt en zijn of haar werk niet naar behoren doet, valt al snel door de mand.

Zorg dat iedereen overal kan werken

Het is wel zeer belangrijk dat medewerkers van thuis uit even vlot kunnen werken als vanop kantoor. Wanneer dit niet het geval is zal je Shadow-IT creëren waardoor je de controle dreigt te verliezen over data. Lees daarover meer in onze vorige blog rond Shadow IT.

Verhoog dus de arbeidsproductiviteit door handig gebruik te maken van MS Office 365, Teams, Azure, Windows 10, Dropbox, tablets & smartphones. Wanneer je in de cloud gaat werken en de juiste tools gebruikt, hebben je mensen, online of offline, altijd toegang tot data en applicaties. Zo zijn ze altijd in staat te werken met de meest recente versies van bestanden en programma’s wanneer ze die nodig hebben. Dat kan vrijwel op elk apparaat.

Microsoft Office 365 biedt, met onder meer zijn component Microsoft Teams, nieuwe manieren aan om makkelijker samen te werken. Microsoft Teams is de hub voor teamwerk in Office 365. Afstand is geen probleem. Je kunt tegelijk met andere collega’s in realtime samenwerken en dat vanop eender welke locatie. Online vergaderen en agenda’s raadplegen doe je met Office 365 in handomdraai. Zeker in volle Coronacrisis kan Teams het verschil maken en ervoor zorgen dat uw klantenservice optimaal blijft.

Wat nu?

Bent u op zoek naar een partner die thuiswerk in uw bedrijf snel op poten kan zetten? Dan bent u bij Smartsys aan het goede adres. Stuur een mailtje naar kmo@smartsys.be of bel ons op het nummer +32 3 443 12 95. Ook in deze moeilijke tijden willen wij er voor u zijn!