14/01/2020: Microsoft begraaft Windows 7

Geen beveiligingsupdates meer voor Microsoft Windows 7 vanaf 14 januari 2020!

In 2015 heeft Microsoft de functionele updates reeds stopgezet. Op 14 januari 2020 stopt Microsoft ook met de security-updates voor Windows 7. Bedrijven die nog niet gemigreerd zijn naar Windows 10 kunnen vanaf die datum in de problemen geraken. De aankondiging werd eerder al de wereld ingestuurd, maar we merken dat veel kmo’s de stap nog niet hebben gezet en dit blijven uitstellen.

Wat nu?

Een besturingssysteem zonder beveiligingsupdates zet de deur open voor cyberaanvallen waardoor de continuïteit van uw onderneming in het gedrang komt. Een migratie opstarten naar Windows 10 is bijna altijd de enige aangewezen oplossing.

Microsoft gaf zelf al aan dat Windows 10 beter is opgewassen tegen cyberdreigingen en daarnaast goedkoper is in het dagelijks beheer. Uw onderneming heeft er bovendien alle belang bij dat zo veel mogelijk gebruikers met hetzelfde – bij voorkeur – nieuwste systeem werken. Dat maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om updates te ontwikkelen en op grote schaal uit te rollen.

Vooraleer u een migratie opstart, is het belangrijk u er zich van te vergewissen of al uw software wel compatibel is met Windows 10. In uitzonderlijke gevallen is dat niet zo en zal er naar een alternatieve oplossing moeten worden gezocht.

Welke stappen dien ik te ondernemen?

De klantendienst van Microsoft zal na 14 januari 2020 geen ondersteuning meer bieden voor problemen met Windows 7. Het is dus opportuun om voor januari 2020 over te schakelen naar Windows 10. De huidige generatie desktops en laptops is beter afgestemd op de verwachtingen van de gebruikers inzake mobiliteit, performantie en veiligheid. Bovendien is de gemiddelde aankoopprijs veel lager in vergelijking met de prijzen van 8 jaar geleden. Beschikt u over toestellen van minder dan 3 jaar oud, dan is het meestal mogelijk om het besturingssysteem een upgrade te geven naar Windows 10. Hiervoor zijn verschillende licentiemodellen beschikbaar.

14 januari 2020 lijkt nog veraf, toch is het belangrijk om nu reeds de nodige stappen te ondernemen. De migratie te lang voor zich uitschuiven kan ervoor zorgen dat u die niet meer tijdig kan uitvoeren en alsnog in de problemen geraakt.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan zeker contact met ons op.