Herkent u de vijf grootste bedreigingen voor uw IT-systemen?

Herkent u de vijf grootste bedreigingen voor uw IT-systemen?

Er circuleren heel wat verhalen over de cloud en het risico die ze vormt voor de continuïteit van uw IT-sytemen. Maar kloppen die verhalen wel? Het antwoord is simpel: Nee. Integendeel, de cloud kan de grootste bedreigingen vaak oplossen. Wat zijn dan wel de belangrijkste IT-bedreigingen? Uit onderzoek blijkt dat er heel wat uiteenlopende factoren zijn die uw bedrijfscontinuïteit kunnen ondermijnen. We overlopen samen met u de top vijf van de belangrijkste bedreigingen.

1. Uw infrastructuur zelf

De allergrootste bedreiging is hardware en software die slecht werken waardoor uw IT-systemen falen. De oorzaak hiervan is meestal slecht beheer. Dat toont aan hoe belangrijk het is om voor een continu en goed beheer van uw IT-infrastructuur te zorgen. Het is de enige manier om te voorkomen dat een server- of softwarecrash uw bedrijfsactiviteit plat legt. Anderzijds kan een overstap naar de cloud ook een oplossing zijn. Aanbieders van de cloud hebben fulltime een team in dienst dat ervoor zorgt dat de IT-infrastructuur altijd up-to-date is.

2. Ransomware

Cybercriminaliteit is ook een vaak voorkomende bedreiging. Dat gaat van malware tot diefstal van gegevens en identiteit. Ook ransomware, een vervelende vorm van malware waarbij een hacker uw IT-systemen overneemt en die pas na betaling opnieuw vrijgeeft, zit de laatste tijd in de lift. De topprioriteit is dan ook om aanvallers af te weren. Een permanente beveiliging van alle onderdelen is daarbij belangrijk. Als er ook maar één zwakke schakel in de keten zit, loopt u gevaar om het slachtoffer te worden.

3. Een stroompanne

Een simpele stroompanne is soms voldoende om uw bedrijfscontinuïteit stil te leggen. Heel wat bedrijven bereiden zich hier nog steeds onvoldoende op voor. Het is aangeraden om altijd voor een back-up te kiezen, op zijn minst met een systeem op basis van batterijen. Hiermee zult u tijdens een stroompanne niet meteen kunnen verder werken maar het laat u toe de servers zonder risico af te sluiten. Tijdens een langdurige stroompanne zijn bedrijven die in de cloud werken beter af. Hun medewerkers kunnen dan immers thuis verder werken.

4. Eigen mensen

De oorzaak van IT-problemen moet u niet altijd buitenshuis gaan zoeken. Onbewust kunnen uw eigen mensen ook heel wat schade aanrichten. Denk maar aan het nalatig omgaan met wachtwoorden of het verlies van toestellen. Helemaal kunt u bewuste sabotage of diefstal niet uitsluiten, maar dat komt gelukkig niet zoveel voor.

5. Overmacht

Er zijn zaken waar u als persoon geen vat op heeft en toch zware gevolgen met zich meebrengen: een brand, wateroverlast, een storm of zelfs stakingen en monsterfiles kunnen de toegang tot uw IT-systeem verhinderen. Gelukkig zijn deze situaties van overmacht uitzonderlijk.