Veel kmo’s onderschatten het belang van IT

Veel kmo’s onderschatten het belang van IT

Als bedrijfsleider van een kmo wilt u echt niet wakker liggen van uw IT-infrastructuur. Dat hoeft ook helemaal niet. Op één voorwaarde; u mag het belang van uw IT-omgeving niet onderschatten. Kmo’s besteden vaak veel aandacht aan hun ERP- en CRM-software, en dat is volkomen terecht. Verlies echter niet uit het oog dat het wel uw IT-omgeving is die deze software doet werken.

De risico’s van een slecht beheerde IT-omgeving

Bij Smartsys worden we haast dagelijks geconfronteerd met ronduit schrijnende situaties: servers die niet tijdig vervangen worden, nauwelijks tot geen back-ups van data, een gebrekkige bescherming tegen malware, enzovoort. Vaak is het zelfs een combinatie van verschillende factoren. De kans dat uw IT-systeem het op die manier begeeft is reëel en pas dan wordt de ernst van de situatie helemaal duidelijk.

In het beste geval is uw bedrijf enkele dagen onbereikbaar of bent u niet in staat uw dagelijkse taken op de gebruikelijke manier uit te voeren. In het slechtste geval gaan gegevens als facturen, bestellingen, mails of andere documenten verloren. Alle informatie recupereren – als dat al mogelijk is – neemt bovendien ontzettend veel tijd in beslag.

Kies voor continuïteit

Het verlies van gegevens is voor elke kmo een echte nachtmerrie. U kunt de continuïteit van uw bedrijf nochtans eenvoudig veiligstellen door voor een solide IT-partner te kiezen. Continuïteit is niet alleen belangrijk voor uw eigen werking, het straalt ook vertrouwen uit naar uw relaties. Zij werken namelijk liever samen met een onderneming waar ze altijd op kunnen rekenen.

Wees er ook van bewust dat elk bedrijf een aangepaste IT-omgeving nodig heeft. Elke kmo heeft namelijk verschillende doelstellingen, wat bepalend is voor de applicaties die u nodig heeft. Indien u bijvoorbeeld veel grafische applicaties gebruikt, dan is de cloud meestal niet de beste oplossing. Laat u dan ook goed adviseren. Zo maakt u bijvoorbeeld de juiste keuze tussen on-premise of in de cloud.

De sleutel tot succes? Constante monitoring

Eens uw IT-omgeving op punt staat, begint het echte werk pas. Is mijn back-up in orde? Dreigt mijn harde schijf niet vol te lopen? Is de temperatuur van mijn servers zoals het hoort? Zijn mijn werkstations bestand tegen malware? Allemaal zaken die u constant moet monitoren. Zo kunt u proactief ingrijpen en de continuïteit garanderen op het moment dat incidenten zich dreigen voor te doen.

Is dat niet wat te hoog gegrepen voor een kmo? Zeker niet. Voor iedere onderneming is er namelijk een passende oplossing te vinden. Continuïteit hoeft helemaal niet duur te zijn. De meeste kmo’s laten het beheer van hun IT dan ook graag over aan professionals.