Waarom kiezen voor Microsoft Azure?

Door: Ben Van Geet

Dat naar de cloud migreren een goed idee is, daar moeten we nog weinig mensen van overtuigen. Maar welke cloud ze moeten kiezen? Daar is nog heel wat twijfel over. Bij Smartsys doen we dat steeds met een customer-first-aanpak, waarbij we kijken naar wat voor u de beste keuze is. We zijn overtuigd van de kracht van Azure, het platform van Microsoft. Voor de meesten zal Azure de juiste keuze zijn. En daar zijn een aantal goede redenen voor.

Waarom is Azure een goede keuze?

AWS, Google Cloud of nog iets anders, als bedrijf heeft u heel wat keuzes om naar de cloud te gaan. Microsoft Azure is daar één van. En volgens ons meteen ook de beste omwille van deze vijf voordelen:

 1. Schaalbaar en flexibel
  Uw servers in Azure zijn onbeperkt schaalbaar. U betaalt voor de gepaste rekenkracht enkel op momenten dat u deze nodig heeft. Zo is het mogelijk om servers uit te schakelen wanneer u deze niet gebruikt, bijvoorbeeld ’s nachts of in het weekend. Heeft u servers die 24/7 moeten werken? Dan kan u een lagere prijs krijgen voor 1 jaar of 3 jaar gereserveerde servercapaciteit. Met Azure springt u dus flexibel om met middelen en bijgevolg ook kosten.
 2. Redundant en betrouwbaar
  Microsoft heeft op dit moment 61 Azure-regio’s. Die nabijheid is niet alleen handig om bijvoorbeeld privacyregelgeving te kunnen volgen, maar ook om snelheid en veiligheid te garanderen. Zo heeft u standaard lokale redundantie binnen het datacenter, maar u kan ook kiezen voor geografische redundantie. Alles opgeteld biedt Azure u zo een cloud aan waarop u kan vertrouwen en bedrijfszekerheid wordt gegarandeerd.
 3. Werk locatie onafhankelijk
  Met Azure lijkt het voor de gebruiker op kantoor alsof ze werken op een lokale serverinfrastructuur. U kan een permanente beveiligde verbinding maken met uw Azure-omgeving. Op iedere andere plek waar u internet heeft, kan dit natuurlijk ook. Zo kan iedereen steeds van overal op een veilige manier aan de slag. Een meerwaarde om de work-life-balans beter te bewaren.
 4. CAPEX wordt OPEX
  Microsoft neemt de aankoop, het beheer en het onderhoud van server-hardware en licenties met Azure volledig van u over. U betaalt maandelijks enkel wat u effectief verbruikt heeft. U verschuift deze IT-kosten dus van CAPEX naar OPEX. Niet alleen vallen investeringen in servers en licenties weg, u moet ook geen plaats meer voorzien voor een server rack. Ook een UPS of airco in de serverruimte worden overbodig. Bovendien zal uw stroomverbruik gevoelig dalen.
 5. Azure biedt u heel veel opties en mogelijkheden
  Buiten het flexibel uitbreiden van servers of extra servers tijdelijk toe te voegen, heeft Azure verschillende workloads voor verschillende toepassingen die u toelaten om uw verbruik af te stemmen op uw specifieke toepassing. Denk hierbij aan DevOps, Internet of Things of machine learning.

Maar er is meer

Dit lijken ons de vijf belangrijkste redenen om voor Azure te kiezen, maar er zijn er nog een aantal. We doen even een bliksemsnelle ronde met extra voordelen:

 • Azure maakt gebruik van vertrouwde developertools dus uw ontwikkelaars zijn er snel mee weg.
 • Azure is perfect geïntegreerd in het Microsoft-ecosysteem met toepassingen zoals Office 365 en SharePoint.
 • Microsoft investeert zwaar in Azure. Het tempo van innovatie ligt merkbaar hoger dan bij de concurrentie.
 • Azure bevat out-of-the-box heel wat ondersteuning om met (big) data aan de slag te gaan met mogelijkheden als Blockchain-as-a-Service, machine learning, bots en meer.
 • Met Azure Arc kan u op een betrouwbare en consistente manier een hybride cloud opzetten voor de workloads die niet kunnen migreren.

Waar moet u  op letten bij cloudmigratie?

U heeft besloten om naar Azure te migreren. Goed, dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Tijdens zo’n migratietraject zijn er echter een aantal obstakels die u nog moet overwinnen. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten om maximaal voordeel te halen uit uw migratie.

 1. Lift and shift, waarbij u uw huidige servers 1-op-1 in Azure stopt, is een veelgebruikte manier waarop bedrijven naar de cloud gaan. Dat werkt zeker, maar is vaak niet de goedkoopste of meest optimale oplossing. Ga na of dit voor u dus de beste optie is.
 2. Cloud first, een vaak gebruikte term, is natuurlijk een goed uitgangspunt. De cloud is voor veel toepassingen een ideale oplossing, maar niet altijd. Investeer in een audit om de voor uw onderneming beste oplossing uit te tekenen.
 3. Zoek antwoorden op de volgende vragen:
  • Bestaat er een SaaS-variant van de applicaties die u gebruikt?
  • Kan u meer gebruik maken van Microsoft 365? Waarschijnlijk heeft u hiervoor al abonnementen, maar is er functionaliteit die u nu nog niet gebruikt.
  • Als er geen SaaS-variant is van uw applicaties, zijn er dan aangepaste installaties geoptimaliseerd voor Azure? Voor bijvoorbeeld een SQL-server kan dit een behoorlijk verschil uitmaken.
  • Wat blijft er na deze oefening nog over? Heeft u servers, zoals bijvoorbeeld in een productieomgeving, die lokaal moeten blijven? Of kunnen de overige servers ook naar Azure gebracht worden?

 

Zoekt u een partner om u te begeleiden in uw cloud-first-strategie? Bij Smartsys hebben we een customer-first-aanpak, waarbij we u begeleiden naar de voor uw onderneming meest geschikte toepassing.