Blijft uw onderneming het thuiswerken omarmen?

Door: Ben Van Geet

Eén van de weinige voordelen van Covid-19 is dat veel ondernemingen hebben ontdekt dat thuiswerken mogelijk is én ook goed lijkt te werken. Maar wat na corona? Laat u vanaf dan iedereen opnieuw fulltime op kantoor werken of mogen werknemers nog steeds geregeld thuiswerken? Tijd om hier even bij stil te staan.

Covid-19 brengt thuiswerken in een stroomversnelling

Toen Covid-19 ons in maart op snelheid pakte, konden bedrijven niet anders dan volop in te zetten op thuiswerk. Geen sinecure, want heel wat ondernemingen waren hier totaal niet op voorbereid. Gelukkig zijn de meeste KMO’s erin geslaagd om op heel korte termijn – vaak quick en dirty – de nodige ICT-maatregelen te treffen om thuis hetzelfde werk te kunnen verzetten als op kantoor.

De voordelen van thuiswerk

Hoe ondernemers en werknemers dit ervaren hebben? Positief. Ondernemers hebben gemerkt dat ze kunnen vertrouwen op hun medewerkers, ook als ze niet op kantoor zijn.  Medewerkers die voorheen niet mochten thuiswerken, ontdekten de voordelen ervan,  hoewel het niet altijd makkelijk was met kinderen in huis. Het wegvallen van de reistijd, de flexibiliteit en een betere productiviteit zorgden ervoor dat er meer tijd kon worden gespendeerd met het gezin.

Covid-19 is helaas nog niet verdwenen. Toch is het nu het moment, tijdens de zomervakantie, om stil te staan bij hoe u uw kantooromgeving kan inrichten na corona.

Dwingt thuiswerk ook na Covid-19 zijn plek af?

Blijft u na Covid-19 thuiswerk toestaan? Ditmaal niet omdat het moet, maar vanuit de overtuiging dat het uw medewerkers productiever en gelukkiger maakt? Gaat u uw medewerkers de optie geven om een aantal dagen van thuis uit te werken?

Indien dat zo is, dan stelt u zich ongetwijfeld de volgende vragen:

  • Hoe kan u het thuiswerken op een efficiënte manier faciliteren?
  • Welke tools heeft u nodig en hoe zet u die optimaal in?
  • Hoe gaat u om met de beveiliging van uw omgeving en uw data?
  • Wat kunt u doen om een flexibele werkplek te creëren zodat een werknemer makkelijk kan switchen tussen werken op kantoor en thuiswerk?

Op onze website kan u al verschillende blogs terugvinden met meer informatie , zoals: ‘Thuiswerken, hoe pakt u dat het best aan?’, ‘Hoe begin je met Microsoft Teams?’ of ‘Geef hackers geen kans dankzij MFA voor Microsoft 365’.

Wilt u weten hoe we dit bij Smartsys aanpakken? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.