In zeven stappen naar een cyberveilige kmo

Cybersecurity is een belangrijk onderwerp voor bedrijven van elke omvang, maar vooral voor kmo’s die vaak kwetsbaarder zijn voor cyberaanvallen vanwege hun beperkte middelen en expertise op het gebied van beveiliging. In deze blog bespreken we enkele belangrijke stappen die kleinere bedrijven kunnen nemen om hun cybersecurity te verbeteren en zichzelf te beschermen.

1. Maak gebruik van sterke wachtwoorden en multifactor-authenticatie

Wachtwoorden zijn een van de belangrijkste beveiligingsmaatregelen die een bedrijf kan nemen. Kmo’s en hun medewerkers moeten ervoor zorgen dat ze sterke, unieke wachtwoorden gebruiken voor alle accounts en diensten die ze gebruiken. Bovendien is het verstandig om multifactor-authenticatie in te schakelen waar mogelijk, zodat een extra beveiligingslaag wordt toegevoegd.

2. Houd software up-to-date

Kwetsbaarheden en lekken in software zijn een belangrijke manier waar langs aanvallers toegang krijgen tot een bedrijfsnetwerk. Gelukkig brengen leveranciers vaak patches uit die deze zaken verhelpen. Zorg dus dat applicaties steeds up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates.

3. Beperk toegang tot gevoelige gegevens

Kmo’s moeten ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot gevoelige gegevens. Dit kan worden bereikt door het gebruik van rollen en rechten die bepalen wie toegang heeft tot welke informatie. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat gegevens worden opgeslagen op beveiligde servers en dat er regelmatig back-ups worden gemaakt.

4.Train medewerkers over beveiliging

Medewerkers zijn vaak de zwakste schakel in de beveiliging van een bedrijf. Train daarom uw werknemers in de basisprincipes van beveiliging, zoals het vermijden van phishing-e-mails en het herkennen van verdachte activiteiten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers weten wat ze moeten doen als ze een beveiligingsincident vermoeden of ontdekken.

5. Overweeg externe beveiligingsdiensten

Als kmo hebt u niet altijd de middelen om een eigen IT-beveiligingsteam in dienst te nemen. Het kan daarom verstandig zijn om externe beveiligingsdiensten in te schakelen om te helpen bij het beveiligen van het netwerk en het beschermen van gevoelige gegevens.

6. Maak back-ups en test deze regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig back-ups te maken van belangrijke gegevens en deze op te slaan op een beveiligde locatie, ook als kmo. Best test u deze ook regelmatig om te zien of ze nog goed werken en dat de gegevens kunnen worden hersteld in geval van een incident.

7. Houd een incidentresponsplan bij de hand

Het lijkt iets voor grote bedrijven met een paar honderd werknemers, maar ook kmo’s stellen best een incidentresponsplan op voor het geval er toch een beveiligingsincident optreedt. Het plan moet beschrijven wie verantwoordelijk is voor welke acties in geval van problemen en enkele standaard procedures vastleggen. Zo weet iedereen ook bij wie men terecht moet.

Cybersecurity bij een kmo: de conclusie

Zoals blijkt uit de hierboven genoemde stappen, kan u ook als kmo een aantal stappen ondernemen om uw cybersecurityniveau omhoog te krikken. En dat vaak zonder grote investeringen omdat u slim gebruik maakt van functionaliteiten in uw bestaande tools. Door sterke wachtwoorden en multifactor-authenticatie te gebruiken, software up-to-date te houden, toegang tot gevoelige gegevens te beperken, medewerkers te trainen over beveiliging, externe beveiligingsdiensten in te schakelen, back-ups te maken en te testen, en een incidentresponsplan te hebben, kunnen kmo’s hun bedrijf beter beschermen tegen cyberaanvallen. Bewust zijn van de risico’s en proactief werken aan het verbeteren van hun beveiligingsmaatregelen is al het halve werk. Zo zorgt u dat u goed voorbereid bent voor de steeds veranderende beveiligingsuitdagingen van vandaag.

Wenst u graag meer te weten over onze SOC-as-a-service of ons volledig SmartSecure-aanbod voor cybersecurity? Dan kan u ons contacteren via kmo@smartsys.be of op 03 443 12 95.